Voiko muistisairauksia ehkäistä

HS: Ceclilia Mankisella diagnosoitiin Alzheimerin tauti 52-vuotiaana

Muistisairaudet (= ”kolmas sokeritauti”) ovat kovasti lisääntymässä. Nyt niistä johtuvia kuolemia on yli 70-vuotiaiden ikäryhmissä suhteellisesti ottaen yli seitemän kertaa enemmän kuin 1970-luvulla. Kyseessä on siis ympäristö- ja elintapatekijöistä johtuva tauti.

Tri Daniel Amen, jolla on kahdeksan muistiklinikkaa USA:ssa, on laatinut Bright Minds -ennaltaehkäisyohjelman (Kukin kirjain edustaa avainsanaa, jonka takana on riskitekijöitä. Esim. B tarkoittaa sanaa Blood Flow), jolla joskus jopa lievästi ja alkavasti sairastunut voidaan tervehdyttää. Hän on myös kehittänyt uudenlaisen tekniikan kuvata aivoja saadakseen selville, missä häiriöitä eniten on. .

Tunnemme useita selkeitä Alzheimerin riskitekijöitä, joita välttämällä on hyvät mahdollisuudet välttää tauti ja kääntäen, voimme omilla elintavoillamme merkittävästi edistää aivoterveyttämme ja aivojen pysymistä ”nuorina”.

Nyt meillä on noin 250 000 diagnosoitua ja ehkä jopa saman verran diagnosoimattomia muistisairaita ja kullakin jokin hoitaja. Tämä määrä voi nykytrendillä kivuta kaksinkertaiseksi jopa 20 vuodessa, mikä johtaa jättimäisiin resurssi- ja kansanterveysongelmiin. Ennaltaehkäisyä tarvitaan kipeästi ja nopeasti.

Olen koonnut tällä hetkellä tunnetuimmista ehkäisykeinoista protokollan omille, vessi.eu sivuilleni.

Kommentoi kirjoittajalle