Yrteistä virkeyttä ja täsmähoitoa

HS: Moni ajattelee teen edistävän terveyttä

Yrttiteetä tehdään valtavasta määrästä kasveja, joiden erilaiset bioaktiiviset aineet ja niiden vaikutus kehossa yleensä tunnetaan. Yrttikasvien tehoaineita voi nauttia mm. tinktuurana (alkoholiliuos), sirotteena ja uutteena kuten teenä.

Teestä saadaan mitä tehokkain täsmähoitouute, jos tekijällä on tietoa, mitä vaikutusta tavoitellaan ja missä kasveissa on sen vaikutukseen antavia ainesosia. Yrtti- ja lääkekasvien kasvien tuhansista tehoaineista on tehty tutkimusta valtavasti, joten taitavalla yrttiteen tekijällä on käytössään varsinainen “apteekki”.

Tämä tiedon ala on fytoterapia eli kasviparannus. Suuri määrä apteekkilääkkeistäkin perustuu kasveista löydettyihin tehoaineisiin, joista osa tehdään edelleen luonnonkasveista, osa valmistetaan jo kemiallisesti.

Yrttien nauttiminen uutteena nimeltä tee, on tuhansia vuosia vanha tiedon, ravitsemuksen ja lääkinnän ja laji, josta on kertynyt valtavasti kokemus- ja viime aikoina myös tutkimusperistä tietoa, jota ei ole viisasta vähätellä.

Valitettavasti Suomessa asiantuntemusta vielä melko vähän ja siinä menetetään suuri mahdollisuus kansanterveydessä. Onneksi tilanne on korjaantumassa internetin, loistavien julkaisujen ja koulutuksen ansiosta.  Tarjolla on loistavia professoritasoisia kirjoja (mm. Sinikka Piippo), joiden avulla itseopiskelu on helppoa ja tehokasta, kun kokeilla voi samaan aikaan.

TCM:n (Traditional Chinese Medicine) lääkärit ja yrttituntijat Kiinassa ovat hyvin pitkällä erilaisten yrttiteiden hyödyntämisessä. Shanghaissa on valtava teetalo, jossa on tarjolla kolme miljoonaa eri laatua.

Yleensä eri yrttisekoituksilla fytoterapeuttisesti kokeilevat jatkavat innoissaan tietojensa kartuttamista ja kokeilua, niin mielenkiintoista ja palkitsevaa se on.

Kommentoi kirjoittajalle