Suutari

Perustin oman yrityksen vuonna 2007. Alkuun yritin säästää enkä ostanut itselleni kunnon työtuolia ja tein töitä emännänjakkaralta. Työ on fyysisesti rankkaa ja oma kroppa on koko ajan kovilla. Moni suutari tekee töitä seisten, mutta itse olen tottunut työskentelemään istuen. Istuma-asento on minulle luonnollinen.

Olin kuullut puhuttavan Salli-tuoleista ja niiden terveysvaikutuksista, mutta olin aluksi hieman skeptinen. Kävin fysioterapiassa koska niska- ja hartiaseutuni olivat kipeät huonon työasennon vuoksi. Fysioterapeutin kannustamana ryhdyin kartoittamaan erilaisia satulatuoleja. Salli-tuolin kotimaisuus ja hinta-laatusuhde ratkaisi sen, että ostin itselleni Salli Classic -tuolin.

Minulla on pienet tilat ja tuolin siirtely ompelukoneelta työpisteelle oli hankalaa. Hankin myöhemmin toisen samanlaisen tuolin, koska tämä on niin ”sairaan hyvä”. Nyt tuolia ei tarvitse enää siirrellä. Nyt kun minulla käy työharjoittelijoita, myös heillä on hyvä tuoli käytössä ja he oppivat, että työtuolin on oltava hyvä alusta alkaen. Meidän naisten kun täytyy ajatella vähän kaikkea – myös niitä suonikohjuja.

En ole katunut ostopäätöstä. Koska tuolin verhoilu on aitoa nahkaa, se kestää käytössä. ”Nahka on ase ikää vastaan, kun sitä muistaa rasvata.” Ei tietenkään millään värirasvoilla, koska tuolilla istutaan.

Tuolista kannattaa huolehtia hyvin, että se pysyy hyvänä. Minunkin tuolini on kovalla käytöllä, sillä nahkaan tulee joskus liimaa ja langat menevät pyörien väliin. Kosteussuojaspray pitää nahan pinnan elastisena ja huokoset auki. Lisäksi se estää liimoja ja muita aineita tarttumasta pintaan.

Kirsti Punkari, suutarimestari, yrittäjä, Suutari- ja Nahkapaja Patiini
Seinäjoki