Ergonomiaan käsitetään yleensä kuuluvaksi vain tuki- ja liikuntaelinsairaudet, mikä on aika rajoittunut ja primitiivinen lähestymistapa. Nestekierto on yhtä tärkeä terveydelle kuin taakat ovat luille, lihaksille ja jänteille, ja se häiriintyy helposti huonoista olosuhteista.
Todelliset asiantuntija lukevat ergonomiaan mukaan nestekierron ja sen häiriöt, eli häiriöt sekä verenkierrossa että massiivisessa lymfakierrossa. Lymfakiertoon kuuluu 300 000–400 000 kilometriä suomia, 10–15 litraa lymfanestettä ja 600–700 imusolmuketta jotka sisältävät patogeenejä tappavia immuunisoluja, suodattavat kuona-aineet lymfanesteestä ja toimivat aktiivisesti yhdessä verenkierron kanssa.
Toinen osa nestekiertoa on verenkierto. Sydämen pumppaus saa liikkeelle vain 1–2 litraa kaikesta kehossa olevasta 15–20 litrasta nestettä. Koko verimäärästä (4–6 l) kolme neljäsosaa eli noin 3–5 litraa kiertää laskimoissa. Lymfanesteen ja laskimoverenkierron saavat liikkeelle kehon liikkeet ja lihasten pehmytkudoksissa aiheuttamat paineenvaihtelut. Ihmisen lymfakierto.
Nestekierron häiriöt ovat hyvin yleinen terveyshaitta. Ne johtuvat pääosin seuraavista tekijöistä
1. Huonekaluista tuleva paine (mitä pienemmälle alueelle se kohdistuu sen parempi)
2. Polvi- ja lonkkakulmat (normaali 90/90 on haitallinen)
3. Vaatteiden aiheuttama paine (perinteisessä istuma-asennossa vaatteet ovat liian tiukat optimaalisen nestekierron kannalta)
4. Lihasjännitykset (perinteinen istuminen aiheuttaa niitä monissa lihasryhmissä)
5. Liikkumattomuus (istuva elämäntapa, perinteiset istuimet)
6. Verisuonia ympäröivien kudosten joustavuus (riippuu elämäntavoista, ravinnosta, kudosten terveydestä, iästä)
Kuva: Kaksiosaisella satulatuolilla istuminen pitää sinut terveenä ja aktiivisena.
Koska nestekierto on hyvin herkkä järjestelmä, pieninkin paine voi häiritä sitä. Kehomme on vielä kuin kivikauden ihmisen, joka oli alasti, ei koskaan istunut pehmeällä alustalla ja liikkui koko ajan. Meidän tilanteemme on täysin erilainen, ja kärsimme usein sekä verenkierron häiriöistä että tuki- ja liikuntaelinten sairauksista.
Sallin istuin on suunniteltu niin, että paine on istuinluilla, ei häntäluulla, lantion pohjassa tai genitaalialueella ja vain vähäinen paine kohdistuu sisäreisiin (joissa on myös tärkeitä imusolmukkeita). Ylävartalo on luonnollisessa seisomaryhdissä, mikä pitää sen aktiivisena. Nestekiertoa voi parantaa myös optimoimalla vaatetuksen niin, että vaatteet eivät purista lainkaan (ei painumajälkiä iholla), maksimoimalla taukojen määrän, liikkumalla puheluiden aikana (walk & talk) ja jumppaamalla taukojen ja puheluiden aikana (work & gym).
Optimaalinen vaatetus auttaa nestekiertoa paljon. Paras vaihtoehto alasti olemisen jälkeen on lyhytlahkeinen haalari miehille ja väljä mekko naisille; ilman alusvaatteita. Tämä ratkaisu toimii lähes samoin kuin alasti oleminen.
Naisille on saatavissa saumattomia alushousuja, jotka eivät jätä ihoon painumajälkiä. Miehet eivät tarvitse alushousuja edes hygienian takia, kunhan käyvät alapesulla ulostamisen jälkeen. Naisille olisi hyötyä uudella tavalla suunnitelluista housuista, joissa olisi lahkeiden välissä paikka terveyssiteen teippaamista varten. Näin alushousuja ei tarvittaisi ollenkaan.
Lisätuuletus genitaalialueella hyödyttäisi varmasti sekä miehiä että naisia ja auttaisi välttämään monia ongelmia.
Vaatesuunnittelijoille on haastetta suunnitella hyvin toimivia ja hyvännäköisiä nestekierto-ystävällisiä vaatteita ja saada terveystietoiset kuluttajat hyväksymään ne oman terveytensä, tuottavuutensa ja mukavuutensa tähden.
Lue tutkimus Loose-fitting underwear may benefit sperm production, Harvard School of Public Health.
Kuva: Pehmeät alusvaatteet ja kaksiosainen istuin ovat ilmavat ja pitävät paineen pois genitaalialueelta.